ORQUESTRES I GRUPS MUSICALS DE GUIMERÀ

És ben cert que Guimerà ha estat sempre un poble de tradició musical molt arrelada. Una gran quantitat de persones, homes i dones han estat interessats per la música, per l’aprenentatge d’un instrument, per formar una orquestra, un conjunt, una rondalla, un grup de caramelles o un grup coral.

Tot això impulsat per persones amb educació musical que transmetien, als joves, l’ensenyança musical i l’educació de diferents instruments. Podem citar al mestre Manuel Duch, al Mossèn Rafel Culleré i en altres casos professors de  fora vila.

Durant les dècades dels anys 50, 60 i 70 Guimerà gaudia de dos grans grups musicals, una orquestra entre 12-13 músics i una cobla entre 10-12 músics.

L’orquestra es deia ”Orquestra Duch”. El seu fundador i director va ser Manuel Duch, mestre de música i compositor. L’assaig i actuacions es feien a la sala de ball i cinema de Cal Ganadé, propietat de Manuel Duch.

La cobla es deia “Segarrenca” va ser fundada per Mossèn Rafel Culleré i el seu professor, de tots els instruments, era el Sr. Roig de Bellpuig que també era director de la banda de música de la mateixa localitat. Uns anys més tard la cobla es va convertir en orquestra. L’assaig i actuacions es feien a la Sala Parroquial propietat de l’Arxiprestat de Tarragona.

No era gens estrany que passant pels carrers de Guimerà, principalment els diumenges, es pugnessin escolar sons de trompeta, de clarinet, de trombons, de saxofons o d’altres instruments………… Calia assajar, calia fer llavi, calia preparar les partitures per fer sessions de sardanes o de ball els dies de festa.

Degut a l’emigració dels anys 60/70 les dues formacions van anar perdent components i es van agrupar per fer una sola orquestra.

Actualment no s’ha perdut aquesta tradició i Guimerà segueix tenint persones dedicades a l’art de la música.

Anem a conèixer aquesta tradició musical de forma cronològica:

1950 Trio Duch

Trio de músics especialitzats en la interpretació dels temes inoblidables dels anys 50

  • Saxofon: Manuel Duch (Ganadé)
  • Piano: LLuis Fontova (Doreta)
  • Percusió: Josep Maria Duch (Ganadé), Ramon Sans (Melo)

Manuel Duch al saxofon

Sala de cine i ball de Cal Ganadé

1954 Cobla i Orquestra Segarrenca

Els inicis van ser difícils, el total de la compra dels instruments, de segona mà, va ser de 15.000 pessetes i l’assaig es feia al carrer, en un pati adjunt a la Sala Parroquial. Cada u va pagar 2.000 pessetes independentment del cos del seu instrument (amb força sacrifici i remugues de pares i padrins), en algun cas esporàdic no es va poder fer efectiu el pagament però al cap i a la fi es va recollir la totalitat de l’import. Els instruments els van comprar a Casa Guarro de Lleida amb la particularitat de què es podien fer servir tant per sardanes com per acompanyar processons, actes religiosos o concerts. Aquests instruments tenien un nom molt característic anomenats instruments de “Sardanes amb Castellà”. Durant uns 15 anys van acompanyar el rosari de l’aurora, processons i sardanes a les festes majors de Passanant, Belltall, Ciutadilla, Tarrés i Guimerà.

  • Saxofon: Joan Torrens (Rauet), Josep Pijuan (Bané),
  • Trompeta: Josep Balcells (Xeranga), Joan Farré (Riocano), Josep Maria Minguell (Forn)
  • Fiscorn: Josep Duch (Pajostre)
  • Trombó amb pistons: Josep Tort (Petón)
  • Clarinet: Joan Visart (Pantón)
  • Contrabaix: Francesc Farré (Sisco La Lia), Xavier Bonet (Paula)
  • Percusió: Anton Bergadà (Miqueló), Sebastià Armengol (Betes), Sebastia Minguell (Sego)

Cobla Segarrenca

Orquestra Segarrenca

 

1956 Orquestra Duch

Va ser una formació ampliada del trio inicial dels anys 50, que la seva finalitat era amenitzar els balls dels diumenges i de les festes grans. Entre els anys 60 i 70 el seu director Manuel Duch (Ganadé), al piano, acompanyat per Ramon Sants (Melo) a la percussió oferien una sessió de sardanes, tots els diumenges al migdia. El seu lloc d’assaig i actuacions era a la sala de Cal Ganadé, tot i que també havia sortit a tocar a diverses poblacions. Durant molts anys la Sala de Cal Ganadé, petita i acollidora, va ser l’espai social i recreatiu que oferia a la població de Guimerà cinema, sardanes, ball i concerts.

  • Saxofon, Piano, Acordió: Manuel Duch (Ganadé)
  • Saxofon: Sebastià Capdevila (Saldonia), Miquel Prous (Bayona), Josep Rauet (Buvé),
  • Trompeta: Josep Maria i Jaume Llort (Tiadoro), Joan Minguella (Sereno), Agusti Codina (Flores)
  • Contrabaix: Josep Pollina (Pollina)
  • Trombó: Roman Minguella (Modisteta)
  • Percusió: Sebastia Minquell (Sego), Miquel Prous (Bayona),
  • Cantant: Josep Bergadà (Jalisco), Sebastia Minquell (Sego)

Orquestra Duch, fotografia cedida per Miquel Àngel Farré

 
ALTRES FORMACIONS

1950 cantaires actes religiosos

En aquesta època un cor de cantaires acompanyaven els actes religiosos amb cants gregorians i llengua llatina: Joan Torrens (Rauet), Sisco Piqué (Catiu), Batiste Rauet (Batiste), Josepet Prous (Gatneuet), Josep Canela (Patam), Joan Prous (Blanc), Josep Castanye (Catxó), Agusti Armengol (Coix).

1960 Grup de Caramelles

Aquest grup estava format per adults, adultes, nois i noies d’aquella època i va ser dirigit per Manuel Duch i posteriorment per Joan Torrens. Cantar caramelles era un acte popular el dia de Pasqua que recorria places i carrers, era notable i particular la vestimenta el seu estàndard i la seva cistella per recollir presents. Durant els anys que es van cantar, hi va participar molta gent del poble; En aquest cas no els citarem per no deixar-nos a ningú.

 

 

1960-2000 Orfeó Mossèn Camí

Va ser fundat per Mossèn Jaume Culleré l’any 1960, després va tenir continuïtat amb la direcció de Mossèn Armant Puig l’any 1980 i de l’any 1990 a l’any 2000 va ser dirigit per Josep Maria Minguell (Forn).

  • Sopranos: Maria Prats (Pajostre), Rosita Minguell (Catxó), Fina Armengol (Bepa), Elena Farré      ( Sinco), Rosalia Caminal (Forn), Julita Altimís (Rosa)
  • Contraals: Malena Torrens (Paula), Ramona Torrens (Rauet), Magda Torrens (Rauet), Montserrat Bonet (Paula), Tresa Duch (Pajostre), Bovera Llort (Sinco), Montserrat Bonet (Rauet), Rosa Torrens (Rauet) Madalena Vilimelis (Xullador), Montserrat Llort (Sebastiallort), Adelina Boix (Raiet), Imma Minguell (Pelat) Ramona Dalmau (Xullador)
  • Tenors: Joan Torrens (Rauet), Rafel Castanyer (Catxó), Josep Bergada (Jalisco), Josep Balcells (Xeranga),  Josep Canela (Patam), Antonio Armengol (Tram), Francesc Minguell (Farinetes)
  • Baixos: Xavier Bonet (Paula), Josep Maria Llort (Sinco), Josep Duch ( Pajostre), Joan Farré (Anxica), Xavier Duch (Pajostre) Francesc Farré (Ca la Lia)

1960 Rondalla

Formar una rondalla era moda en aquella època i Guimerà no podia ser menys, mossèn Jaume Culleré va ser l’impulsor d’aquesta formació i el Sr. Escartint, de Lleida, el professor que van tenir aquests joves per tocar els diferents instruments de la Rondalla, van fer diverses actuacions a Guimerà i altres poblacions. També van ser formats musicalment per Joan Torrens (Rauet) i Xavier Bonet (Paula).

  • Guitarres: Josep Florensa (Raiet), Josep Maria Llort (Sinco), Sebastià Busquets, (Sebastianet), Francesc Castanyé (Catxó)
  • Llaüts: Joan Pagés (Gironi), Manuel Bosch ( Ulldebou), Antonio Llort (Sinco)
  • Bandúrries: Josep Maria Duch (Joanet), Joan Minguell ( Boté), Antonio Llort (Sinco), Ramon Armengol (Tram)
  • Pandereta:  Josep Corbella (Cervera)

1965 Conjunt Els Tipics

La il·lusió per la música moderna d’aquella època, una jovenalla va crear aquest grup que assajava sota  l’abadia i que van actuar en diversos finals de festa.

  • Guitarra: Jordi Minguell (Milia), Pere Armengol (Batiste), Josep Farré (Anxica), Joan Duch (Joanet)
  • Teclat: Francesc Busquets (Sebastianet)
  • Percusió: Josep Maria Rosich (Josepa)
  • Van participar, també,  Agustí Florensa (Mangrana) com a cantant i Josep Maria Llort (Tiadoro) a la trompeta.

Els Típics

 

 1970 Conjunt Manuel Duch

L’incansable Manuel Duch no volia perdre les sessions de ball que des del l’any 1950 havien omplert la sala de Cal Ganadé i una vegada més va crear una nova formació per amenitzar les festes de Nadal i Pasqua.

  • Saxofon: Manuel Duch (Ganadé), Joan Torrens (Rauet),
  • Trompeta: Josep Maria Llort (Tiadoro)
  • Percusió: Sebastià Capdevila (Sego)
  • Piano: Xavier Bonet (Paula)
  • Cantant: Sebastià Busquets (Sebastianet)

Recentment:

Jaume Duch Balcells (Ganadé)

Jaume Duch Balcells va heretar la vocació musical del seu pare, Manuel Duch, citat anteriorment i la seva carrera musical l’ha fet dedicar-se a la pedagogia, sent professor de Clarinet i Saxofon als conservatoris de Tàrrega, Balaguer, Mollerussa i Agramunt des de 1988.

Jaume Duch Balcells

 Família Prats Llinàs (Cal Canyo)

 Mònica, Maria Teresa, Maria Bovera, Xavier, Maria Montserrat.

Membres de la mateixa família i educats musicalment amb diferents instruments de vent, corda i percussió que en part participen en la interpretació de sardanes i concerts.

Família Prats Llinàs

 

El Nou de Copes

Grup format per membres de les antigues orquestres i conjunts que en l’actualitat amenitzen festes populars.

  • Saxofon: Joan Torrens (Rauet)
  • Teclat: Francesc Busquets (Sebastianet)
  • Cantant: Sebastià Busquets (Sebastianet)

Nou de Copes

  Grup Els Arreplegats, Els 4 elements i Fa1na

L’any 2014  Xavier Prats (Canyo), Sergi Prats (Tomàs) i Xavi Vall, formen un grup interpretant Rumba Catalana i Flamenca. L’any següent s’incorpora al grup Manu Brufau, passant-se a dir els 4 Elements. L’any 2016 el grup canvia de components i passa a dir-se Fa 1 na, són Sergi Prats (Tomàs), Àngel Flores, David Garrofer i Manu Brufau que segueixen amb el mateix estil de música incorporant uns tocs de Funky. L’any 2019 enregistren el seu primer àlbum.

                                               Arreplegats                                                               Fa1na

Grup de Grallers

Actualment un grup de grallers amenitzen cercaviles i actes festius. Per aquest grup han passat diversos components, Josep Duch (Pajostre), Xavi Rosell (Biel), Marc Corbella (Mota), Maite Prats (Canyo), Mónica Prats, (Canyo), Sergi Prats (Tomàs), Toni Prats, (Tomàs), Núria Soler, Txema Pérez, Núria Gambau, Pep Torres, Albert Morant.

També cal destacar la vocació musical de:

Jordi Minguell (Milia), guitarrista

Guagalupe Golobardes (Catarineta), violinista

Actualment els actes religiosos compten amb la col·laboració de Xavier Bonet (Paula), Joan Torrens (Rauet), Francesc Busquets (Sebastianet) 

Agraïments:

Aquest article no hauria estat possible sense els records històrics de Sebastià Busquets (Sebastianet), Josep Balcells (Xeranga), Joan Torrens (Rauet), Josep Rauet (Buvé), Josep Maria Minguell (Forn), Josep Corbella (Cervera), a tots ells moltes gràcies.

També agraïment a guimera.info per la seva publicació.

Atentament,

Francesc Xavier Busquets Pagès



Comparteix la publicació:

1 comentari a “ORQUESTRES I GRUPS MUSICALS DE GUIMERÀ”

Feu un comentari