ELS PORTALS DEL TERME DE GUIMERÀ

Després del recent article dedicat a LES FONTS DEL TERME DE GUIMERÀ, fem ara un repàs un altre dels elements significatius de Guimerà, els Portals.

Els Portals eren les portes per passar les muralles i entrar a la vila. Cada portal tenia les portes obertes durant el dia i tancades a la nit, davant de necessitats i d’altres perills. Les grosses portes de fusta, amb el seu pany i clau, eren també tancades per una bona, i dobla, balda de fusta com es poden veure pels forats que encara es conserven a les parets.
Guimerà tenia nou portals: el del Castell, de l’Església, d’Orient, de la Trinitat, de la Font, de Baix, de Tàrrega, del carrer de l’Estudi, i el de cal Coix.

Actualment es conserven tres portals adovellats, de mig punt, que donen l’entrada a la vila pel nord, est i oest, a més a més de dos coberts – portals, situats a l’oest, lloc per on més va créixer el poble.

Als escuts que hi ha esculpits en els portals s’hi pot observar la cronologia de les famílies Cervelló, Alemany, Pinós i Castre, … Així com la mateixa història de la vila i del propi portal. El portal principal devia estar en la part baixa, prop de la carretera actual i del riu, en el lloc on encara avui els guimeranencs, per una tradició oral, anomenen precisament «el portal». Allà hi comença el carrer de la Font i tot i que avui no s’hi veu cap mostra d’antic portal, aquest devia ser el seu emplaçament. Possiblement el va fer desaparèixer l’anomenada rubina de Santa Tecla del 23 de setembre de 1874, la que fins i tot s’emportà bona part dels carrers de les Piques i Jussà, a causa de les febles parets – muralles – corrals que tenien dites cases per la part sud. Més tard, en el segle XVI, s’obrí un portal, en la part nord de la muralla citada i que uneix la torre – campanar amb el castell. Es tracta del portal d’Évol on es poden veure dues espitlleres defensives.

Portal d’Orient obert a la paret de la muralla que baixa i forma part de l’absis de l’església. Per aquest portal se sortia als horts i al camí del Pla de l’Ametlla. Construït en temps de l’Alemany Pinós. L’enderroc d’un tros de la paret muralla propera a dit portal, l’any 1990, va donar a conèixer, per abundants restes d’ossos, el fossar de l’antic cementiri.

Portal de Tàrrega o de Ponent. Aquest portal que sortia al camí de la Bovera, Verdú i Tàrrega va fer ampliar i créixer el poble formant el raval. Senyors Alemany i Pinós. Al damunt del portal hi ha una inscripció de Pere Galceran que porta la data de 1591.

Portal del Nord o d’Évol, al costat de l’església. Entrada oberta a la part de la muralla que comunica el castell amb les parets del campanar de l’església, també és citat com portal del vescomte d’Évol per l’escut que hi ha damunt de l’arc. És el més modern i data del segle XVI. En aquest temps el castell tindrà moltes restauracions i ampliacions, des de refer parets de la muralla nord, resseguir i millorar la cisterna, i fer dos nous cups per al vi.

Portal de la Font: era possiblement l’entrada principal al poble des de la carretera. Portal que es podria situar a l’entrada del carrer de la Font i que la rovina de Santa Tecla, possiblement va enderrocar en 1874. La tradició oral ha deixat motius per pensar que hi havia el portal d’entrada per la part sud.

Portal de l’Estudi: a l’entrada pel carrer de l’Estudi hi havia un portal que tancava amb un cobert i era una sortida secundària de la població per als habitants de la part alta i de sota el castell. La muralla baixava des del final del carrer Montserè i arribava fins al carrer del Portal.

Portal de la Trinitat: si bé no hi ha constància de com era el portal, per l’est i sota el portal d’Orient, era una de les entrades pel camí dels horts i comunicava també amb el carrer del Migdia i amb la bassa del moll. Si seguim la baixada de la muralla des de l’església en arribar al carrer de la Trinitat, un portal o cobert, podria tancar la vila closa per aquest indret.

Portal de Baix: avui encara s’ha conservat el nom de carrer de Baix, que és la continuació, fora muralla, del carrer de Jussà. La portalada que tancava pel carrer de Jussà i formava part de la casa-torre de defensa, està situada en un costat sud-oest del rectangle de la planta urbanística de la vila.

Portal de Cal Coix: entrada al carrer de les Piques, damunt del riu. Era un portal-cobert més petit. Comunicava amb el carrer de les Piques, i va aguantar l’empenta de la rovina de Santa Tecla. Un carrer obert fa pocs anys, ha restat importància al petit portal que estava preparat per aguantar les crescudes del riu, amb la col·locació d’unes fustes sobre una guia de ferro.

Portal de Castell: 

Joan Duch i Mas, Jordi Sender i Beleta, Fèlix Gonzálex (fotografia)



Comparteix la publicació:

1 comentari a “ELS PORTALS DEL TERME DE GUIMERÀ”

Feu un comentari