1928, TOQUEN A SOMETENT

El sometent, d’origen medieval, va ser una organització d’autoprotecció civil (separada de l’exèrcit). Tenia com a objectiu la defensa de la terra en temps de conflicte bèl·lic. En dates més recents, durant el segle XX actuà al costat de les autoritats en diverses ocasions, una de les quals, la que ens ocupa en aquest article. Aquest cos ha estat dissolt i restablert en múltiples ocasions al llarg de la història, sent la darrera i definitiva, la dissolució per part pel Senat espanyol el 1978.

El sometent de Guimerà va ser cridat “a files” el mes de maig de 1928 per a la recerca i persecució d’en Josep Marimón Carles, autor dels terribles crims de la Pobla de Ferran (en dues hores, el 20 de maig de 1928, va matar deu persones, la majoria nens que no arribaven als dotze anys).

A causa d’aquests fets de màxima gravetat, que encara avui són recordats, es tocà a sometent en diverses poblacions que s’agruparen, sumant un total d’uns 400 homes,  junt amb una companyia sencera de la Guàrdia Civil.

imatge1

La recerca del criminal s’estengué durant 8 dies, quan finalment, el sometent topà amb en Marimón, que s’havia adormit a causa del cansament. Sembla que el cap li cridà l’alto, i aquest en despertar, va tenir la intenció d’agafar la seva escopeta, però no va tenir temps. Josep Civit, cap de la colla de sometents que l’havia trobat, li disparà un tret al cap, provocant la seva mort a l’instant.

imatge 2

El ressò de tot plegat fou notable. La revista madrilenya MUNDO GRÁFICO, es posà en contacte amb al seu corresponsal a Tàrrega (Magí Pera, de la Llibreria Güell), perquè li enviés informació i fotografies. En Miquel Martí Florensa fou un dels reporters gràfics dels fets (Museu Comarcal de l’Urgell i Arxiu Històric Comarcal de Tàrrega). També fou pintor i col.laborà amb en Jujol en la pintura de l’altar de Guimerà. En el seu número 865 publicat el 30 de maig de 1928, dedica un extens reportatge gràfic de 4 pàgines i 21 fotografies a aquests fets, que reproduïm a continuació.

imatge3 imatge4

Fonts:

HEMEROTECA DIGITAL de la Biblioteca Nacional de España

URTX: revista cultural de l’Urgell. Número 11

 

Joan Duch i Mas, Jordi Sender i Beleta

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *