1975, “SI ESTE PUEBLO ESTUVIERA CERCA DE MADRID…”

Aquestes paraules, pronunciades a la Plaça Major per un alt càrrec del Ministerio de Educación y Ciencia, van suposar l’impuls definitiu per acabar declarant com a Conjunt Històric-Artístic el nucli medieval de Guimerà.

Una tarda d’un Guimerà molt tranquil va rebre una visita d’un grup de polítics de Madrid, acompanyats de les autoritats de Lleida i de Joan Salat, alcalde de Cervera. Foren rebuts pel senyor alcalde Ramon Segura i regidors de l’Ajuntament, que els van acompanyar per descobrir el nucli antic de Guimerà.

L’objectiu del grup provinent de Presidència del Govern de la capital, era l’observació de les zones de la Segarra deprimida, i per extensió Guimerà, de fort caràcter segarrenc encara que pertanyent a la comarca de l’Urgell (vegeu l’article 1931, LA CONSULTA).

Al voltant de la plaça Major, en sortir del museu als baixos de la Casa de la Vila (actual Cort del Batlle), després d’haver seguit tot l’itinerari previst pels carrers del nucli medieval de Guimerà, l’església gòtica i les restes del castell, es formaren diversos grups de comentaris.

imatge_1

Entre les diverses converses, durant la ruta i en les breus parades, se sentiren certes expressions que mostraven el grau de sorpresa i admiració dels visitants: comentaris i elogis respecte a les estructures del nucli antic de Guimerà.

Fou aleshores quan es van sentir i repetir en el grup que portava la veu dels visitants: “SI ESTE PUEBLO ESTUVIERA CERCA DE MADRID… SERIA…” bé, aquí no tenim les paraules precises, només podem especular: “seria una joia… Seria un centre turístic…”.

Al final de la visita i entre els petits grups dels ambaixadors un personatge el més jove, que parlava català era Santiago Rius Civera, qui es va interessar i preguntar per si s’havia iniciat algun expedient d’incoació per ser declarat Conjunt Històric-Artístic, tot precisant: “¿està solicitado y tienen el número del expediente?”

La resposta del Sr. Alcalde, que ja portava preparat el nombre de l’expedient de la secretaria municipal, va ser molt ràpida. Ja feia alguns anys s’havia enviat un complert dossier recomanat i aconsellat per autoritats de turisme de Lleida, amb textos i fotografies. Amb tot, l’expedient estava ben parat i tot era un silenci administratiu.

El senyor Rius Civera va guardar molt bé aquella nota, i no va quedar precisament oblidada.

El grup va marxar de Guimerà molt satisfets dels possibles recursos turístics que tenia el poble. Als acompanyants del Sr. Alcalde els van sorprendre i admirar la seva sinceritat, mentre comentaven amb els de Lleida, les impressions dels polítics de la capital.

Passat un temps, una carta i una telefonada. La carta escrita el dia 18 de juny de 1975, va arribar amb una inesperada sorpresa, tant per la rapidesa, com pel contingut textual: “Me alegra poderle comunicar que en el próximo Consejo de Ministros va el expediente de declaración de conjunto histórico-artístico a favor del casco antiguo de Guimerà”. Estava signada per Santiago Rius Civera.

imatge_3

El fet es va oficialitzar dies després en la seva publicació al B.O.E. del 10 de juliol de 1975.

imatge_2

Passat més d’un any, Guimerà va rebre un primer projecte, amb el suport corresponent, per fer la recuperació del centre històric al voltant de la plaça Major, per ser CONJUNT HISTÒRIC ARTÍSTIC. Serà l’any 1976, quan els paletes de poble van ser informats del projecte per fer-lo entre tots. Les obres de restauració de la plaça Major, consta que foren projectades i realitzades per l’arquitecte Guillem Sáez Aragonés.

imatge_4

Joan Duch i Mas



Comparteix la publicació:

1 comentari a “1975, “SI ESTE PUEBLO ESTUVIERA CERCA DE MADRID…””

  1. Petita… GRAN història, Joan!
    Ets una font inesgotable de temes. Segur que en tens molts més al cap, esperem noves col.laboracions en aquest blog.

    Respon

Feu un comentari