1343, BERNAT DE BOIXADORS

Si ja heu visitat el Museu de Guimerà, no us haurà passat desapercebuda, enmig de les múltiples troballes de les excavacions del monestir de Vallsanta, la coberta d’un sarcòfag amb la figura d’un cavaller que recolza el cap sobre un coixí i els peus damunt d’un gosset que rosega un os. Va vestit amb l’arnès propi del segle XlV i sosté una àmplia espasa i una daga amb corretja.

I si no hi heu anat encara, la presència d’aquesta figura ja mereix per si sola una visita a Guimerà i el seu museu.

La coneixem amb el nom de “la figura jacent”.

Qui és, però, aquest cavaller?

La figura en qüestió pertany a un membre de la nissaga dels Boixadors, fortament relacionada amb la Vall del Corb, de nom Bernat.

L’existència de diversos homònims durant el segle XIV pot generar certa confusió atès que algunes fonts apunten a l’Almirall Bernat de Boixadors, que participà en la conquesta de Sardenya i que també formà part d’una ambaixada a Avinyó per parlar amb el Sant Pare en un intent de pau amb els genovesos. Finalment fou governador i reformador de Sardenya.

Però no es tracta d’aquest Bernat, sinó del seu nebot Bernat de Boixadors, gran benefactor de Vallsanta. Adquirí la castellania i feu dels Prats de Rei (Anoia) i del castell de la Manresana (Segarra) I morí sense descendència l’any 1343.

L’any 1345,la seva germana Sibil·la de Boixadors, priora del Monestir de Vallsanta, va contractar a Arnau Savella, mestre d’obres de Guimerà, la construcció d’una capella dins l’església del monestir complint d’aquesta forma amb la voluntat del seu germà, manifestada en el darrer testament. Bernat de Boixadors fou enterrat a Vallsanta entre 1345 i 1348 d’acord amb el que es desprèn del contracte d’obra de la capella. L’autoria del sepulcre ha estat atribuïda al mestre Guillem Seguer.

I és que la participació de la família Boixadors en els afers de Vallsanta i Guimerà va ser predominant en aquells temps remots. Elisenda de Boixadors, abadessa de La Bovera; Sibil·la de Boixadors, priora de Vallsanta; Jerònima de Boixadors, abadessa de Vallbona.

Figura de Bernat de Boixadors carregant amb espasa en alt, pertanyent a la clau de volta de la capella del Monestir de Vallsanta.

 

Trobareu molta més informació al llibre Guimerà i el Monestir de Vallsanta (2017) de venda al Museu i tendes de Guimerà.

 

Jordi Sender i Beleta



Comparteix la publicació:

Feu un comentari